První sníh.

Možná proto, že má Martin narozeniny. Když to ten bílý kůň nestihl na jeho svátek.

Přijíždíme do Syrovic. Jako první - kromě domácích. Sokolovna se po několika váhavých chvílích začíná plnit výpravami ze všech koutů děkanátu. Šlapanice, Moutnice, Sokolnice-Telnice, Blažovice, Újezd, Žatčany, Tvarožná, Těšany, Pozořice a nevím odkud ještě.,. Potřebovala bych mít po ruce ošpendlíkovanou mapu děkanátu...

Na stěnách přibývají nástěnky z jednotlivých farností. Šum hovoru sílí a v zápětí utichá. Na pódiu se objevuje Voltík a zpívá několik písniček z autorské dílny skupiny Poločas. Nebo Spasitelův Traktor? Za chvíli se k němu připojuje schóla z jeho tvaroženské farnosti. A pak už přicházejí moderátoři - nebo spíš televizní hlasatelé Bára a Pavel.

Znělka televizních novin. Úvodní infrmace a první host "pořadu". Otec Roman Kubín z Osové Bítýšky a pozvánka na WYD Madrid. Věcné informace prokládané lákavými fotografiemi ze Španělska a hlavně zajímavé zkušenosti otce Romana z WYD v Kolíně a v Římě.

Další profesionální vstup moderátorské dvojice. A na pódium přichází energická a usměvavá Kristýna s prezentací signálů.

Několik písniček od tvaroženské schóly a "živý vstup" do vysílání přímo od účastníků setkání.

Dělíme se do skupinek. Čeká nás tvořivá práce s Písmem svatým. Představujeme se navzájem. Hořící svíce. Modlitba k Duchu svatému. Čteme si evangelium z první neděle adventní. A konečně prostor pro naši kreativitu. Pantomimou hrajeme části úryvku. Ostatní hádají. Pak se pustíme do obrazového ztvárnění.

Mezi tím už syrovičtí hostitelé připravují bohaté občerstvení. Nejrůznější buchty a koláče, hrnky s voňavým teplým čajem. Prostor pro setkání s kamarády z jiných farností, čas na prohlédnutí kreseb k evangeliu i nástěnek z farností.

Tak kam pojedem? Do Újezda na K24, na Boudky a na Cimrmany? Do Moutnic na Pašijovou hru? Na pouť s tvaroženskými? Na hody do Žatčan nebo do Syrovic? Na Rybovu Mši vánoční do Blažovic? Do Sokolnic/Telnice na divadlo? Nebo na šlapanický farní ples a do divadla HerKA?

Opět se pohodlně usadíme v sále. Přichází Job. Sokolnicko-Telnický, pronikavě současný, vtipný, ale i pro zamyšlení.

Další písničky od tvaroženské schóly.

A zde, milý čtenáři, se musím odmlčet. Jak to bylo dál? To ať doplní někdo z dalších účastníků. Tady přidávám aspoň odkaz na fotky a fotky.

Ve Šlapanicích bývá každoročně v tentýž podvečer svěcení adventních věnců. Tiše mizíme ze syrovické sokolovny. Překvapuje mě, kolik lidí sem zavítalo, ačkoli se setkání koná poměrně daleko od "akčních" farností v severovýchodní části děkanátu. Odhaduji přes osmdesát, možná i víc účastníků. Organizátoři to elegantně zvládají. Program plynule pokračuje. Už bez nás...

Ve šlapanickém kostele do tmy zazáří první adventní svíce. Špalír z věnců sahá přes polovinu kostela. Voní jehličí. Začínám se těšít...