Už je to sice měsíc, co proběhlo setkání na Velehradě, ale mně teprve postupně dochází, co všechno jsem tam zažila. A bylo těch hlubokých zážitků opravdu hodně a šly velmi rychle za sebou. Jak to trefně nazval jeden můj kamarád, bylo to jak jízda na toboganu. Člověk nasedl a vezl se v proudu celého setkání a najednou byl konec, ještě než člověk stačil strávit všechno, co mu pořadatelé s vydatnou pomocí Ducha svatého naservírovali až pod nos.

Takže zmíním jen pár situací a okamžiků, které se mi nejvíc vryly do srdce a do paměti. Během přípravných dnů jsem si nejvíc uvědomila Boží přítomnost při mši svaté, která se konala za soumraku ve skanzenu v Modré. Zapadající slunce a přítomnost tolika lidí, kteří věnovali sůj čas a síly přípravě celého setkání... 

Ten stejný den, jen pár hodin před tím jsem silně pocítila Boží vševědoucnost a prozřetelnost. Šla jsem ke zpovědi - k jednomu slovenskému knězi, kterého jsem viděla prvně v životě a který o mně vůbec nic před tím nevěděl - a přesto mi dokázal naprosto přesně říct, kde je v mém životě ten "zakopaný pes" a hlavně, co se s tím krůček po krůčku dá dělat.

Jako ještě mnohokrát na Activ8 jsem zažila pocit, že když Boha nechám, aby situaci vyřešil po svém a zbytečně mu do toho svými svéhlavými představami nezasahuju, dostanu daleko víc, než jsem si dovedla představit a naplánovat. Věděla jsem třeba o lidech, které jsem dlouho neviděla a s kterýma jsem se chtěla na Activ8 setkat. Ale hledejte někoho mezi 5 tisíci lidmi, nebo kolik nás bylo... Nemusela jsem ani moc hledat a "náhoda" nebo spíš Boží řízení mi je přivedlo do cesty. A třeba i víckrát. Nebo jsem měla možnost spolu s nimi prožít třeba mši svatou...

Moc krásná byla páteční křížová cesta. Ta, které jsem se zúčastnila já - křížová cesta životem - měla zastavení v podobě zrcadel a  zachycovala slova pravda, odvaha, ztratit, láska a výzva.

Na večerním koncertu Sonicflood bylo pro mě nejpodstatnější jejich osobní svědectví. Těžko se to srovnává s Rebeccou St. James loni v Klokotech, ale u obou mě hodně oslovila jejich hluboká víra a osobní přesvědčení o tom, jak žít.

Za jeden z liturgických vrcholů setkání považuji řeckokatolickou mši. Bylo to pro mě poprvé, kdy jsem se jí mohla osobně zúčastnit, a vnímala jsem to jako opravdovou slavnost. Daleko víc jsem prožívala každou část mše. Při té naší "normální" mši často už ani nevnímám, co se u oltáře děje a reaguju jen automaticky. Tady mě to nutilo dávat pozor a víc o tom přemýšlet.

Odpoledne mě zaujal workshop o komunikaci na internetu. P. Ptáček dokázal o všem mluvit srozumitelně, aktuálně, bylo vidět, že je velký fanda internetu a má spoustu zkušeností i s jeho úskalím. Protože workshop byl stručný, jasný a výstižný, stihla jsem se ještě vyřádit a fyzicky zřídit na volejbalu a veslařských trenažerech Orla. Protože, a to jsem ještě nezmínila, byla jsem v přípravném týmu tisku, a tam člověk namáhá spíš hlavu a ze svalů jen ty sedací :) , měla jsem v sobotu strašnou chuť se pohnout a fyzicky vyřádit. Povedlo se. Jen jsem za tři dny nebyla schopná zvednout ruce před sebe a natáhnout je. Ale i to se stává...

Po odpoledním sportování jsem měla hlad jak vlk, tak jsem se spěchala najíst, umýt se a pak už byl najednou čas na vigilii. Další z vrcholů tohoto setkání. Na noční bdění jsem se rozhodla připojit k modlitbám Taize - krásná hluboká noční atmosféra. Ale protože jsem věděla, jak nabitý bude můj nedělní program, šla jsem aspoň na 3 hodinky spát. Vstávání na jitřní mši ale stálo za to. Mše svatá s o. biskupem Graubnerem a následné rozeslání bylo tečkou za Activ8.

Toto setkání bylo pro mě krásné i tím, že jsem ho prožívala nejen sama za sebe a v davu lidí, ale i v užším společenství tiskového týmu. Sice jsem třeba někdy nestihla všechno, co bych chtěla vidět, bohatě mi to ale vynahradil pocit sounáležitosti s ostatními a práce na společném díle - Activitce. Díky jim všem, za krásné společenství! A díky každému, s kým jsem se na Activ8 mohla setkat, kdo mě nějak obohatil svou přítomností, úsměvem, pomocí.Díky za všechnu radost, sílu, energii, duchovní posilu, kterou jsem na Velehradě dostala!