I když nemám v tuhle dobu narozeniny,

dostala jsem během posledních dnů pěkný příděl "dárků":

 

 

  1. O vydařeném podzimním dnu ve školce už jsem psala zde

  2. Není nad to si jít po volejbale pořádně zaplavat - do krásného nově opraveného bazénu, který je navíc koncem dne skoro celý volný, jen pro nás.

  3. Příjemné překvapení mě čekalo, když jsem šla jako doktorandka prvně učit výběrový předmět o dětské literatuře a o pohádkách - studenty to bavilo a zajímalo, měli přečtené knížky a poctivě připravené referáty - prostě radost učit v takové třídě.

  4. Kamarádi zajistili promítání filmů z festivalu Jeden svět. Tentokrát byl na programu lehce a svěže podaný film od mladé debutující romské autorky Já, moje romská rodina a Woody Allen. Film přirozeně a nenásilně bourá některé předsudky většinové společnosti. Už se těším na příští promítání.

  5. Pestrobarevný les, podzimní slunce, brouzdání spadaným listím, klid a šumění stromů - to byla cesta z Malé Morávky do Karlovy Studánky. Poklidné lázeňské městečko, zurčení vodotrysků a křupavá lázeňská oplatka, voda z pramenů.

  6. První sněhový poprašek a rampouchy v údolí Bílé Opavy, voda valící se přes kameny i poklidné tůňky, les nebo spíš prales na svazích. Ledový vítr a azurové nebe nad Pradědem, výhled do kraje.

  7. Teplá česnečka s opraženým chlebem, rýžová kaše poctivě posypaná jablky a skořicí, umytá hromada včerejšího nádobí - možná drobnosti, ale když se vrátíte do chalupy vyhládlí a vymrzlí po celodenním putování, může to být i královské přivítání.

  8. Neumí štěkat na povel, ale naučili jsme ho aspoň dávat pac na přivítanou. A když jsem po čtyřech dnech přijela domů, dal mi Bady pac aspoň osmkrát a navrch pusu na čumák. Tak se radoval. K tomu oběd od maminky, v pokoji štos vypraného a vyžehleného oblečení a v krabici napečené voňavé perníčky.

 

Malé zázraky všedního dne servírované na talíři ze slunného podzimu,

na ubruse utkaném z přátelských setkání,

kořeněné radostí z pohybu a krásou přírody.

Děkuji!