Kdysi jsem měla ve školce chlapečka, který na vycházce chodil pěkně za ruku, jen když se  mu povídaly pohádky. A tak pejsek s kočičkou každý den dopoledne umývali podlahu, pekli dort, zašívali kalhoty. A dokonce občas létali do vesmíru a jezdili na skluzavce. Ale tuhle pohádku ještě ani Ondra nezná.


 

 


Jednoho dne si kočička řekla, že už by taky konečně měla začít dávat články na web. A hned se do toho pustila. Titulek KRMENÍ; PELÍŠEK.

Když to děti uviděly, spráskly ruce: "Kočičko, takhle se to nedělá. Musíš mít v titulku vždycky nějaké sloveso."

Kočička: "Jako třeba CO DOSTANU NA MISKU?  nebo KDE BUDU MÍT PELÍŠEK?"

Děti: "No vidíš, kočičko, takhle je to mnohem lepší. Ještě  dole napiš autora. A taky fotografa. Jé, na toho nesmíš zapomenout."

Pejsek to zkusil taky a připravil článek s krásnými obrázky. Kočička byla celá nadšená, že mu ta písmenka vůbec nelezou, kam nemají, a že to celé  tak pěkně vypadá.

Ale děti chtěly naučit pejska s kočičkou psát příspěvky pořádně.

Děti: "Kočičko, to musíš hned na začátku napsat, o čem ten článek je, a dát za to takovou černou čáru. Víš, to se tak na blogu dělá. Ono se to pak zobrazí na titulní stránce."

 

 

Jednou chtěla mít kočička ve svém příspěvku taky tak pěkné obrázky, jako má pejsek. Dokonce se jí povedlo, aby se zobrazovaly i na úvodní stránce.

Kočička: "Jé, pejsku, já mám obrázek přes půl obrazovky. Spravil bys to, prosím?"

Pejsek: "Vydrž, kočičko, hned se na to podívám."

A za chvíli byl obrázek pěkně malý, jak se patří.

Kočička: "Pejsku, jak´s to udělal? Že mě to taky naučíš?"

Pejsek: "To si ten obrázek, kočičko, takhle zmenšíš a pak ho tady nahraješ. Ale to už umíš, že?"

Kočička: "A jak to udělám, aby byl hezky na prostředku?"

Pejsek: "To si to takhle otevřeš a tady to nastavíš. Vidíš? Na střed nebo doprava nebo jak budeš chtít. A můžeš tady i nastavit, jak má být ten obrázek velký."

Kočička: "A jak jsem to udělala, že byl i na úvodní stránce? Jé, teď už tady není!"

Pejsek: "To bych taky rád věděl. Asi, když tam dáme "nenastaveno", objeví se i v úvodu. To by mě teda zajímalo, jestli to tak  mají nastaveno schválně."

Kočička: "Tak na to se asi budeme muset zeptat dětí..."

 

 

Doufám, že se pejsek na kočičku kvůli téhle pohádce nezlobí. Víte, bez něho by kočička byla občas úplně ztracená...

A dětem děkujeme, že se snaží naučit to kočičku správně. To víte, na škole pro kočičky se  tyhle věci vůbec neučí. To mají ve škole jen děti... :)