Když se mě včera odpoledne kolega zeptal, kolik mám dětí, automaticky ze mě vystřelilo že třicet - k velkému pobavení mých studentů, kteří už se shromažďovali na slavnostní zakončení maturit. Musela bych to brát nejmíň po čtyřčatech a prý na to nevypadám, smál se mi autor úspěšného aforismu. Ale vezměme ten týden plný emocí a paradoxů hezky od začátku...

 

 

PONDĚLÍ

Paradox je když...

... notorický opozdilec dorazí na slavnostní zahájení s půlhodinovým předstihem, zatímco jeho spolužačka, která ho budila telefonem, uvízne v dopravní zácpě a přibíhá na poslední chvíli.

... téměř propadlík z češtiny naběhne o svaťáku do knihovny, půjčí si deset knížek, zhltá je a odmaturuje naprosto suverénně na dvojku.

... si před maturitní komisí s  vážnou tváří vykládáme o pravidlech famfrpálu a z jazykového hlediska rozebíráme zlatonku a potlouky.

 

ÚTERÝ

Paradox je když...

... premiantka tvrdí, že jí budou stačit čtyřky. (Ale pak samozřejmě odmaturuje s vyznamenáním.)

... student v době odpoledního zahájení ještě sedí v autobuse, ale na vlastní zkoušky to naštěstí stihne. V zápětí ho matikáři musí nutit, ačkoli má percentil 95, aby začal počítat a neházel flintu do žita, když si vylosoval, co neumí...

... studentka slzí, ještě nemá ani vylosovanou první otázku, ale nakonec z toho ZSV paradoxně dopadne nejlíp z celé třídy. Pak si popláče ještě i nad Saturninem a nejsou to jen slzy smíchu.

... oč víc student exceluje v matice, o to víc pak v češtině lítají nespisovné koncovky a nad Malým princem se skoro kleje.

 

STŘEDA

Paradox je když...

... slečna, která se věčně hroutí a stoná a k maturitě byla připuštěna snad jen zázrakem, je z celé čtveřice nejklidnější a nejúspěšnější.

... nevím, jestli plakat s/nad dopoledním propadlíkem, nebo jásat s/nad odpolední čtveřicí "šprtů", u nichž dvojka byla nejhorší známkou.

 

ČTVRTEK

Paradox je když...

... rozebíráme jídelníček hobitů, až se přísedícímu sbíhají sliny.

... student nechtěně odbourá komisi slovem "jednorožec", aniž si uvědomí, že jich má za zády plnou nástěnku z posledního zvonění.

... studenty, kteří se poslední dva měsíce ve škole vyskytovali sporadicky, musím téměř rozehnat a vyhnat ze třídy, protože se jím vůbec nechce rozejít.

... se mi po nich už stýská, a to ještě ani nedostali maturitní vysvědčení.

 

Učitelka prý není povolání, ale diagnóza, říká lidová moudrost. Jen by mě zajímalo, co je potom "třídní učitelka", nebo dokonce "třídní učitelka maturantů"...