Gaudeámus igitur, pěje školní sbor z plných plic a já koukám z jedné tváře maturantů na druhou. Někteří se tváří smrtelně vážně, jiní se na mě povzbudivě usmívají. Můj oblíbený "lajdák" ze všech nejvíc.

Před chvílí se totiž upřímně vyděsil, když jsem mu řekla, že pro něj mám "velmi zodpovědný úkol". Očividně se mu ulevilo, když jsem upřesnila zadání: "Budeš mě dneska rozesmívat, abych se nenechala dojmout." Tuhle práci vždycky zvládal na jedničku a ani se moc nemusel snažit. Ani dneska nezklamal.


 

Ex-sboristé si tiše pobrukují melodii. Mnozí z nich takhle minulých pět let vyprovázeli čerstvé absolventy. Teď sami sedí na jejich místě. S humorem se s nimi za všechny loučí jedna ze sboristek, pak to stručně a bez patosu vezme i pan ředitel.

Rozdáváme vysvědčení. I když jsem každé z nich měla v ruce, nepřestává mě fascinovat, jak ti moji raubíři při své mizerné pracovní morálce a docházce mohli získat JEDENÁCT vyznamenání a PĚT z nich dokonce  SAMÉ JEDNIČKY.  To snad jedině Duch svatý...

 

 

Oficiální část je u konce. Pan ředitel odchází a já ještě jednou, naposledy, zůstávám sama se svou třídou. Něco si na mě nachystali, tuším už předem, když vidím obrovskou krabici od bot. Co se v ní skrývá, mě však nenapadne ani v nejmenším.

Veliké čokoládové srdce, co včera holky vlastnoručně upekly a nazdobily.      A k tomu nádherný cínový šperk s kamenem v medové barvě jantaru.       Zase mě dostali... za tohle jaro už poněkolikáté.

Luxusní čokoládovou dobrotu jsme snědli společně.

A co ty granule z nadpisu, ptáte se?

 

Ještě před vysvědčením za mnou proklouzli do kabinetu, říkejme jim třeba Romeo a Julie. Za letošek jsem s nimi měla starostí a trápení víc než dost. Ale o maturitách mi nakonec oba udělali radost. Z Romea jednou jistě bude uznávaný ekonom a Julie nejspíš zase bude řídit psí útulek.

Kdysi jsem se před ní prořekla, odkud pocházel Bady a kde jsme přišli k Ronymu. A od té doby mám její sympatie. Takže k pobavení celého kabinetu jsem místo obligátni čokolády nebo květin dostala pro Ronyho dvě balení pochoutkových granulí :)