Chladné ráno a veliké kalužiny na parkovišti nás vítají, když se studenty dějepisného semináře vystupujeme v Olomouci z autobusu. Exkurzi zahajujeme prohlídkou varhan u sv. Mořice.

Pan varhaník nás seznamuje s historií tohoto královského nástroje a předvádí nám jak původní barokní škálu rejstříků, tak i současný zvuk varhan. Že se ve varhanách skrývají trubky i flétny nám dokázal při improvizacích na známé melodie - třeba Rozvíjej se, poupátko zní na varhany kouzelně. Naplno se varhany rozehřměly u Bachovy Toccaty a fugy D moll. Na závěr jsme mohli nahlédnout i do nitra varhan mezi píšťaly. Někteří z nás se ještě vyšplhali po točitém schodišti až na věž s výhledem na celou Olomouc i široké okolí.

Dalším bodem programu byla návštěva Arcibiskupského paláce. Máme veliké štěstí, ještě před oficiální vernisáží si můžeme prohlédnout monumentální obraz s námětem nástupu císaře Franze Josefa na trůn. Toto plátno bylo od roku 1947 nezvěstné a právě v den naší návštěvy ho po téměř 70 letech znovu představují veřejnosti.

 

 

Vycházíme z Arcibiskupského paláce. Je nás přes čtyřicet, děcka stojí až do silnice. V tom projíždí osobní automobil. Ženu studenty na chodník, auto přibržďuje, okénko se stahuje a z něj na nás mává řádová sestřička. V ruce drží jakousi bleděmodrou knížku a ptá se: "Kdo ji chce?" Nikdo ze studentů se k ničemu nemá. Stojí s otevřenou pusou - jeptiška a za volantem! A vedle ní na sedadle spolujezdce druhá. Tak jsem si pro knihu přišla sama.

Sestra za volantem mi ji podává, ale dožaduje se informace: "Kde máte paní profesorku?" Studenti propukají v hurónský smích, když musím přiznat, že jsem to já. Ale sestřička mi to hned nechce věřit. To už jsem rudá až za ušima a rozesmátá řeholnice mi nabízí hasicí přístroj: "Vy úplně hoříte!" To už mě z velkých rozpaků přichází vysvobodit starší kolegyně.

Loučíme se s rozesmátými sestrami. Automobil s řeholnicemi odjíždí a my pokračujeme do katedrály sv. Václava. Cestou listuji darovanou knihou. Je to autobiografie sestry Filomeny Truhlíkové s názvem Veselého dárce miluje Bůh. Když na zadní stránce nalistuji fotku autorky, poznávám, že mě vesele obdarovala sama sestra Filomena.