Naplno u nás propuklo zavařovací šílenství. K několika bedýnkám meruněk z naší zahrady jsme si přivezli ještě asi šest litrů borůvek z Vysočiny. A samozřejmě, všechno to ovoce chtělo zpracovat hned, nebo nejlépe už včera :)

A tak se během dopoledne pod máminou rukou zrodily meruňkové a borůvkové knedlíky, zatímco já jsem krájela a vykrajovala meruňky - na pečený čaj, na dětskou výživu, na marmeládu... a mezi tím vařila borůvkový džem. Na dnešek mi ještě zbyla trocha meruněk na pár kompotů...

A nesmím zapomenout ani na ledňáky. Obzvlášť luxusní jsou dvoubarevné višňovo-meruňkové.

Protože se mě několik z vás ptalo na recept na dětskou výživu a na nástěnce ŽMM se hledá fakt obtížně, přidávám ho i sem a k němu pár dalších osvědčených ovocných receptů.

 

Výsledek obrázku pro meruňky

 

Meruňková dětská výživa

2 kg meruněk

1 kg strouhaných jablek

1/4 + 1/2 l vody

2 vanilkové pudinky

250 g cukru

2 vanilkové cukry

 

Ovoce do měkka povaříme v 1/4 l vody a dohladka rozmixujeme. Do 1/2 l vody přidáme 2 vanilkové pudinky, 250 g cukru a 2 vanilkové cukry. Povaříme 2 minuty a pudinkovou směs rychle vmícháme do rozmixovaného ovoce. Ještě horké nalijeme do malých skleniček a sterilujeme 20 minut na 80 stupňů.

Místo meruněk lze použít i jiné ovoce. Aby směs nebyla příliš "ostrá", osvědčilo se dát 1/3 jablek a 2/3 jiného ovoce.

Z dostatečně sladkého ovoce by šla zřejmě i "dia" verze bez cukru. A z ovoce, které nepustí moc vody, by šla i varianta bez pudinku. Ten je tam vlastně na zahuštění. Ochutnávala jsem verzi "před pudinkem" a "s pudinkem". Pudinková varianta je taková krémovější, sametovější...

 

 

Pečený čaj

Do hlubokého plechu nasypeme na menší kousky pokrájené ovoce. Přidáme cukr a koření: hřebíček, skořici, perníkové koření atd. dle vlastní chuti. Pro pikantnější variantu lze přidat i zázvor - čerstvý nebo sušený. Pokud je třeba, trochu podlijeme vodou a dáme rozpéct do trouby. Do ještě horkého ovoce vmícháme rum nebo jiný alkohol, aby se směs nekazila, a naplníme do malých skleniček.

Po nalití do skleniček už znovu není třeba vařit, zatím se nám nikdy nezkazil a vydržel i 3 roky. Máme vyzkoušenou variantu meruňky se zázvorem a červené zahradní ovoce (třešně, višně, rybíz, jahody v různém poměru, jak se to právě na zahradě sešlo).

 

Ovocné ledňáky

Rozmixujeme dobře uzrálé ovoce, podle chuti dosladíme medem či cukrem. (Do višní byl výborný i cukr skořicový.) Pro krémovější konzistenci můžeme přidat hustý bílý jogurt. Směs nalijeme do tvořítek na ledňáky a necháme přes noc důkladně zmrznout.

Mám vyzkoušené jahodové, třešňovo-jahodové (ovoce smíchané dohromady), rybízové (ty se musí ještě přepasírovat přes husté sítko, aby tam nebyla semínka), višňové a meruňkové. Výborná je i dvoubarevná varianta, kdy tvořítka naplníte částečně jednou směsí a po zmrznutí přidáte další směs.

Zkoušela jsem i straciatelové (do jogurtu s tvarohem a s vanilkovým cukrem jsem přidala drobné šupinky čokolády) a citronové (s citronovou šťávou a citronovou kůrou z našich "bio citronů" za oknem), ale ty z letního ovoce byly chuťově daleko zajímavější a mnohem víc osvěžující.

 

 

 

zdroj obrázku: https://www.google.com/search?q=meru%C5%88ky&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiKr8n574TcAhWSyKYKHZydCjsQ_AUICigB&biw=1301bih=671#imgrc=EufFQObuDc89hM: