Vědci objevili nový revoluční způsob léčby zajišťující dlouhověkost. Posiluje paměť a povzbuzuje kreativitu. Budete díky němu vypadat atraktivněji. Pomůže vám udržet si štíhlou linii a nebudete mít neovladatelné chutě na jídlo. Bude vás chránit před rakovinou a demencí. Zahání nachlazení a chřipku. Snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvici, o diabetu nemluvě. Díky této léčbě se budete cítit spokojenější, méně sklíčení a úzkostliví. Máte o ni zájem?


V této fiktivní reklamě není ani slova přehánění. Že spánek je lékem na všechno, věděly už naše babičky. Jak spánek funguje zevnitř, co všechno může způsobit jeho nedostatek a jak zlepšit jeho kvalitu, popisuje ve své knize velmi čtivým a poutavým způsobem vědec Matthew Walker, který se celoživotně věnuje výzkumu spánku. Zde přidávám malou ochutnávku.

 

 

 

Dvanáctero pro dobrý spánek

 

  1. Dodržujte pravidelný spánek. Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu.
    Nenastavujte si budík na vstávání, ale "usínák", který vám připomene, že je čas jít spát.
  2. Snažte se každý den dopřát si minimálně 30 minut pohybu, ale nikdy ne později než 2-3 hodiny před spaním.
  3. Vyhněte se kofeinu a nikotinu.
  4. Nepožívejte alkohol před spaním.
  5. Vyhněte se velkým porcím těžkých jídel a nápojů pozdě večer.
  6. Je-li to možné, vyhněte se užívání léků oddalujících nebo narušujících spánek.
  7. Nechoďte si zdřímnout po 3. hodině odpoledne.
  8. Než půjdete spát, odpočívejte. Součástí vašeho rituálu před spaním by měla být uklidňující činnost, například čtení nebo poslech hudby.
  9. Dejte si před spaním horkou koupel. Díky koupeli se pravděpodobně budete cítit uvolnění a ukolébaní a tudíž i připraveni spát.
  10. Tmavá ložnice, chladná ložnice, ložnice bez elektronických hračiček. Televize, telefon nebo počítač do ložnice nepatří.
  11. Pokuste se každý den vyjít ven a vystavte se nejméně 30 minut slunečnímu světlu. Pokud je to možné, vstávejte při východu slunce nebo mějte ráno rozsvícená jasná světla.
  12. Neležte bdělí v posteli. Pokud se vám do dvaceti minut od ulehnutí pořád nechce spát nebo začínáte cítit úzkosti či obavy, vstaňte a věnujte se nějaké uklidňující činnosti, dokud nezačnete být ospalí.