Nejen mlékem živo je Slůně, a tak jakmile bylo v červnu na zahradě co sklidit, ochutnalo naše půlroční mládě poprvé brambory, kedlubnu, hrášek, špenát, mrkev, petržel, dýni, rajčata - prostě co zahrada nabídla... 

Slůně se rádo pase i na sezónním ovoci. Po jahodách a meruňkách přišly na řadu maliny, borůvky, broskve, ryngle, jablka, švestky, ostružiny... Ovšem král musí myslet i na zítřek, a když už mrazák praskal ve švech, propukla zavařovací sezóna.

Kdesi jsem objevila recept na 100% ovocné dětské přesnídávky bez přidaného cukru, tak když už jsme nevěděli, co s meruňkami, rozhodla jsem se ho otestovat. Ještě nasbírat padaná letní jablka a šlo se na věc.

 

 

Dětské přesnídávky

 

Výsledek obrázku pro meruňky

 

1 dávka meruněk nebo broskví

1 dávka jablek

trocha vody na podlití

 

 

Vykrájená jablka i se slupkami podusíme v hrnci s trochou vody do měkka. Totéž provedeme s meruňkami či broskvemi, Uvařené ovoce rozmixujeme na kaši a propasírujeme přes husté síto, které zachytí zbytky slupek a případných jádřinců. Vzniklé pyré ještě horké nalijeme do skleniček, které jsme předem i s víčky sterilizovali vyvařením. Naplněné a zavíčkované skleničky poté ještě 20 min. sterilujeme.

Díky pektinům z jablečných slupek není třeba pyré nijak zahušťovat a směs je rovněž příjemně sladká a 100% ovocná :)

 

Dobrou chuť!