"Jak už jsem říkal: Krevety jsou plody moře. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, péct, pražit, dělaj se jako kebab po kreolsku, krém z krevet..." 

V uplynulých dnech nás potkalo totéž - jen s meruňkami. Ale vezměme to hezky popořádku.

 


Před týdnem jsme se vrátili z dovolené v Česko-saském Švýcarsku. Luki tam měl vícedenní závody v orienťáku. Zatímco si zaběhl do lesa pro zlatou a dvě stříbrné medaile, Slůně se v chalupě na koberci naučilo běhat po čtyřech a kolem nábytku i po dvou. Nejradši by se tak vydalo i do volného prostoru, ale to se mu v osmi měsících (zatím) pochopitelně nedaří.

Po návratu domů nás čekal plný mrazák ovoce a zahrada zavalená meruňkami. Meruňky se dají zavařovat, mrazit, sušit, můžeš z nich dělat ledňáky, kompoty, dětské výživy, táč, meruňkové knedlíky, koktejl, rýžový nákyp... marmelády máme ještě z loňska. 

Lukiho rodiče si přijeli pro dvě bedýnky meruněk a na oplátku přivezli Slůněti bedýnku zeleniny - hurá - a bedýnku broskví. Takže nás navíc potkaly i dvě dávky broskvové dětské výživy. Už jsem si připadala jak Fruta Znojmo. 

Naštěstí nás od záplavy meruněk zachránila teta s rodinou - přebytečnou úrodu sesbírali do barelů a na podzim doufám přivezou na ochutnání ve skleněné láhvi :)

Ale kdyby někdo z vás potřeboval inspiraci, co s přebytky, přikládám ještě pár tipů od Boba ;)

"...se smetanou, s majonézou, s olejem, krevety s ananasem, s citrónem, kokosem, na pepři, polívky, dušený krevety, saláty, s bramborama, do hamburgerů, do sendvičů. A to je asi tak všechno.“