Za normálních okolností mívám postní dobu spojenou s dobrovolnou snahou oprostit svůj život od všemožného balastu a nepořádku. Poslední rok nás chtě nechtě přiměl vzdát se nejen spousty zbytečností, ale omezit i mnoho (zdraví) prospěšného - nedělní bohoslužbou v prožitou v kostele počínaje a návštěvou prarodičů v jiném okrese konče. O omezení sportu na běh, kolo či chůzi, od března jen v katastru obce ani nemluvě...

Nevím, jak vám, ale mně už to začínalo pěkně lézt na nervy i na mozek. Takže letošní půst jsem pojala jinak a naopak se snažím nacházet i v těch omezených možnostech co nejvíc dobrého a krásného, čím by šlo nasytit tělo i duši.

 

Krokus Zonatus - Crocus - podzimní krokusy kvetoucí na podzim - cibulky  prodej

 

A tak se snažím

...aby v uklizeném bytě nechybělo něco rozkvetlého ve váze

...místo kupovaných sladkostí mít aspoň na neděli domácí moučník

...přečíst si pěknou knížku, když funguje výdejní okénko v knihovně ;)

...chodit co nejvíc ven a koukat, co nám servíruje příroda až pod nos - krásný východ slunka, první krokusy v zahrádce, strakapoud na stromě... 

 

Když už se nám se Slůňaty omrzí toulky přírodou kolem naší obce, čas od času si jdeme užít trochu exotiky do zverimexu - papoušci a korely, želvy, rybičky a různé ostnaté ještěrky, co u nás u potoka nepotkáte. 

Tuhle v neděli už jsem měla dost té teplákové módy, a tak jsem i na doma provětrala punčochy a šaty, k tomu přívěsek na krk. Obě Slůňata mě hned otlapkávala a moc se jim to líbilo. Mně taky. Je fajn poznat alespoň podle oblečení a svátečního oběda, že je neděle.

 

Starší Slůně je hudbymilovné. Takhle po ránu mi ještě v posteli hlásí: "Ptáák - lala." Za oknem nám zpíval kos. 

Kromě ptačího zpěvu se Slůně dožaduje i zpěvu liturgického. Ve všední dny jsou u nás od zákazu zpěvu jen tiché mše, z čehož je naše Slůně pravidelně rozčarované. Když jsme tuhle poslouchali bohoslužbu z kaple v Bítýšce, potěšila ho kytarová mše.  

Má rádo i hudbu klasickou - nejlépe když vidí na muzikanty, jak hrají. Nejraději však poslouchá "lala - bum bác" :) No přece když hraje i buben nebo bicí.

Těším se, až mu tohle všechno budu moci dopřát zase nejen on-line, ale i "naživo".